Thursday, 25 April 2013

terasa bahagia seketika =)



waaaaahhhh.....
dah lama gila tak update blog nie kan???
lama la????
bukan baru dua tiga hari lepas dah updaye ka???
poyyooooo je lebihh....hehhehehe

********************

nak share rasa bahagia ja nie...
sebenarnya beberapa hari lepas aku ada try google blog aku...
nak tau apa keputusan nya????
nakkk korangg tgk ekk....
jangan tekejot sudaa....
heeeeeeeeee


dok no 1 kot coretanku buatmu ^_*
jangan jeless ekk......kihkihkih

******************************

kedua nyer terasa bahagia sebentar bila abang aku cakap dye nak balik dua tiga hari lagi....
aku yang tengah sakit pun time tu apa lagi....
semangat terus la....tapi apakan daya..
sakit menguasai diri...
saat tu aku hanya mampu tersenyum ja sambil hati berbunga-bunga.....
aku tanya dye tarikh nak balik sebab aku leh wt sedikit persediaan ringkas la kononnya...
persediaan apa pun aku x tau...
dye bukan laki aku lagi pun yang aku dok kalot nak wt sangat tu kan..
kalau balik pun belum tentu leh jumpa aku...
mesti family dye diutamakan dulu...
haha
tapi...apa pun jadi dye mesti jumpa aku....
kalau tidakk.....!!!!!!!
x tak payah nak suprise sangat la...
penantian satu penyiksaan tau tak...

********************

semalam a.k.a hari ini merupakan ulang tahun kelahiran abang aku...
semalam dalam sakit-sakit pun aku paksa dye tunggu sampai pukul 12..
dye tanya kenapa...ada masalah ka...
aku cakap ada la...masalah besar sangat smpaikan tak boleh cakap selagi x cukup pukul 12...
bila aku tengaok jam dah pukul 12 tengah malam
aku pun call la...wishh la konon....
dye cakap...lohhh yang nie je...
bongok kan abang aku tu...sampai birthday sendiri pun lupa...
tapi jangan lupa birthday aku sudahh la...heeee
aku sempat la wish kat dye semalam n pagi tadi...
semalam aku wishh kat telepon je...
personally wish..
pagi tadi aku wish dekat fb dengan menguploadkan gambar..
nak tgk x gambar ape yang aku upload kan???
jeng jeng jeng....


gambar nie la....
hehe...biaq satu dunia tau....
wahhhh ayat...x lehh blah lansung....

********************

haaa...sal masalah aku tu kan....
aku rasa dah settle la kot...
aku dah malas nak pikir...
banyak lagi masalah yang perlu di utamakan....
so kalau hal yang kecik-kecik nie..abaikan ja ekk...
lagi pun yang salah dah mengaku n maaf pun dah dipohon...

********************

dan sekarang dengan bangga nya aku isytihar kan

AKU BAHAGIAA.............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




Monday, 22 April 2013

apa lagi nie.....!!!!!!!!!!




apa lagi yang tak kena nie ha..!!!!
aku dah diam kan...
dah kata salah aku...aku dah mntak maaf pun....
soo......!!!!
bila plak timbul isu tak puas hati nie...
selama aku kenal kamu,,aku tak penah rasa pun sedikit rasa tak puas hati.....
rasa marah dan sebagainya.....
tapi..!!!!
aku yang rasa tak puas hati ka kamu yang rasa tak puas hati?????
bila aku tegur, kamu buat muka macam nak marah...apasal????
sapa yang nak berani tegur dah...
law budak-budak pun mang dah x kan berani dah...
sekurang-kurangnya aku dah berani kan diri tegur kamu kan.....
aku dah cuba penuhi permintaan kamu, dah cuba buatkan kamu heppy...
ada lagi ka yang x kena nie ha????
just tell me....
aku dah penat la ngn sume nie....
banyak lagi benda yang aku nak pikiaq....
aku dah last sem la...so plezz....benda-benda remah macam nie x payah nak dipanjang kan la...
bila kata maaf dah dikeluarkan, so just stop la....

***********************************

letih la....
bila kita dah mula serasi dengan seseorang, mula la timbul masalah....
nk buat apa lagi ha...???
aku pun dah pening pikir.......
kalau kamu anggap aku kakak, aku 10 kali anggap kamu adik...
lau tak aku tah share la sume masalah aku dengan kamu.....
mungkin kadang-kadang ada sesetengah hal tu aku terlepas pandang...
so kalau kamu nampakdan rasa benda tu tak betul..
just tegur la...
aku leh trima kot....
tapi tgk bahasa la beb....
lau bahasa tu kurang diajar....
sapa pun sentap.....
tapi kalau bahasa tu elok,,so tak dak masalah la....
just mind your word......
kalau word cantik...p tegur mat rempit pun dorang leh terima....
tapi..!!!!!
kalau word tak cantik....p tegur tok imam pun tok imam marah...
walaupun teguran anda itu berasas.............




Sunday, 21 April 2013

muhasabah diri

cakkkk....!!!!
hari ini adalah lebih baik dari semalam dan dari hari-hari yang sebelumnya.....
aku dah dapat terima kenyataan...
aku x salahkan sapa-sapa...
sebaliknya aku sangat berterima kasih kepada orang yang menyedarkan aku..
serta membuat aku menerima kenyataan....
dah semalaman aku bermuhasabahkan diri aku...
jd keputusan yang aku ambil adalah..
aku akan buat apa sahaja yang aku suka asalkan x salah dari segi agama....
dan tak menjatuhkan maruah aku sebagai seorang perempuan muslim....
itu adalah lebih baik...daripada kita berusaha menjadi yang terbaik kepada manusia 
yang akhirnya bila timbul masalah kita yang disalahkan seratus peratus....
ingtlah wahai saudara...1 jari kita menuding menunjukkan kesalahan orang lain..
tetapi 4 jari lagi menuding menunjukkan salah anda....
sebelum kita menyalahkan orang lain...muhasabah diri kita dahulu...
sebagaimana yang anda katakan "apa yang terjadi adalah berpunca daripada sikap diri sendiri"
kata-kata anda telah menjerat diri anda....
renung-renungkan wahai sahabat...
jangan lah anda terlalu angkuh dan sombong dalam percakapan...
takut suatu hari nanti apa yang anda katakan terjadi kepada anda sendiri...
bak kata orang.."apa yang kita buat, kita akan merasainya kembali..."
ini bukan aku minta n harapkan sebaliknya inilah fakta nya......

sekian.....

Saturday, 20 April 2013

sedih lagi....

sejak dua menjak ini diri aku diselubungi kesedihan yang teramat sangat.....
aku disalah kan seratus peratus atas semua yang berlaku walapun ada sesetengah tu diluar kawalan aku....
xpe la...ini pendapat orang ats diri aku...so aku terima seadanya.andai ia nya salah aku..aku hanya mampu memohon maaf dari hujung rambut sehingga hujung kaki dan selama perkenalan kita....sorry 4 everything....

pertama...
aku disalahkan bila kawan-kawan datang bilik n buat bising...
bising yang macam mana???
bising sebab kawan aku 2 cakap kuat...tp dye memang jenis yang suka cakap kuat...x kan aku nak tegur orng yang sejak azali lagi mcm 2...
mungkin salah aku sebab aku x tegur kawan aku 2...
tapi perlukah ditegur jika dye sendri macam 2 n dye sendiri tau yang dye sedang mengganggu ketenteraman orang lain....
mungkin salah aku sebab x ajak dye borak n sembang kat luar..
tapi bila orang datang rumah kita dan kemudian kita ajk dye borak kat luar, bukan kah itu nampak agak kurang adap n mungkin tetamu tu akan berkecil hati sebab kita x bagi dye masuk rumah.....
mungkin jugak salah aku bila kawan-kawan aku datang tanpa diundang...
tapi perlukah kita mengahalau tetamu yang datang,,sedangkan dalam islam telah mengatakan yang tetamu datang membawa rezeki dan pulang membawa dosa-dosa kecil kita....
perlukah aku disalahkan seratus peratus atas semua sebab-sebab ini????
wajarkah aku yang menanggung semua ini????

kedua...
apa yang terjadi adalah berpunca dari sikap aku sendiri...
ya...!!! mungkin sikap aku yang terlalu cepat gelak ini mengganggu kamu....
tapi kenapa sekarang kamu baru suarakan??? kenapa tidak dulu???
dari masalah-masalah aku yang lepas...apa hak kamu nak salahkan aku seratus peratus???
adakah kamu tahu bagaimana rasa aku dulu??? apa yang aku tanggung dulu??? aku hanya mencaritakan sebahagian sahaja kepada kau...dan disebabkan kamu itu, kamu salah aku seratus peratus....
aku sangat x sangka semua ini akan berlaku antara kita...

ketiga...
perlukah kamu hormat aku...
kamu mempersoalkan hal ini???
aku x minta kamu pun untuk menghormati aku...sesungguhnya ikot sahaja apa kata hati kamu...kerana sepangjang aku mengenali kamu...itulah kamu..!!!!
kamu yang aku kenali memang tidak menghormati perasaan orang lain....maaf cakap n aku tahu kamu juga mungkin akan cakap benda yang sama terhadap aku kan???
so, aku belajar dari kamu...jangan pentingkan perasaan orang lain sebaliknya pentingkan diri sendiri....

keempat...
adakah kamu perlu aku???
ini juga yang kamu tanyakan kepada orang ketiga kan???
walaupun aku tidak penting dalah hidupmu...tp bahasa 2 jaga lah sikit....bukan sahaja kamu yang bertolak ansur dengan ku.,..tp aku juga banyak bertolak ansur dengan mu.....


*mood aku hampir musnah kerana ini...aku perlu kuat untuk hadapi ini....sabarlah duhai hati...terima semua ini sebagai ujian Illahi.....sesungguhnya Dia menyayangi ku.....Allah hu akbar......

Thursday, 18 April 2013

keserabutan melanda....

ya Allah, ya Tuhan ku...
kau kuatkan lah aku untuk mengharungi setiap ujian dan cubaan yang Kau berikan untukku..
kau tenangkan lah hatiku, lapangkan lah mindaku....
sesungguhnya aku lemah tanpa Mu, ya Allah.....

********************************

sejak kebelakangan ni aku rasa lemah sangat dengan semua masalah yang melanda ini....
dari masalah dalam kelas sehinggalah masalah dalam bilik....
penat otak aku fikir sebab n musabab untuk semua masalah nie...
sampai kadang aku x terpikir apakah nie semua berpunca daripada aku...
apa yang dah aku lakukan sehingga semua masalah nie muncul...
tp just think positif...
Tuhan sayangkan aku..
so dye uji aku agar aku lebih kuat untuk menempuh masa akan datang...
berhadapan dengan semua ini buat aku lebih takut untuk menghadapi dunia luar..

*************************************


Tuesday, 16 April 2013

penangan exam+assgment+kuiz=malasss....!!!!!!!!!!!!!!!

arrgghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......!!!!!!
kenapakah, mengapakah selepas cuti seminggu "mood" stdy aku hilang terus niehh????
tlonggg la..aku merayu kembalikan "mood" stdy aku....
aku ada test nie...plezzzz....!!!!!!
kasihanilah diriku ini....!!!!!!

*******************************

haaaaaaaaa....aku dengar-dengar kami akan diberikan cuti lagi...
bukan dengar je malah dah pasti pun kami akan mendapat cuti lagi...
kalau x silap aku hampir seminggu jugak la cuti 2...
haiiisshhhhhh.....!!!!!!
aku x tau apa yang aku rasa sekarang nie...
happy tu mesti ada...gila x happy....cutiii kot!!!!!
tp sedih pun ada...sbb lau cuti ja mesti "mood" study aku pun turut sama
cuti...dan yang paling menyedihkan "mood" stdy aku cuti leboh lama berbanding aku 
nie yang aku nak marah nie....!!!!!!

********************************

aktiviti apa aku nak buat lagi ekk cuti nie??? any idea???
aku lau cuti pun ada sangat pun aktiviti kat umah 2..paling x pun aku tgk tv or tido..
habis boring sangat aku ikot mak aku keluar..hehe..
anak mak la katakan kan.....
emm...objektif utama cuti ini tok mengundi...
sku daftar pun tidak so macam mana nak mengundi kan...
tp x pe...nama aku ada jugak...2 tandanya aku boleh mengundi la...
tp aku x tau nak pilih parti apa...aku bukan minat sangat politik-politik nie...
bagi aku politik semua sama ja..
x ada yang baik x ada yang buruk..
jika pemimpin dalam parti itu baik, maka baiklah parti itu..jika buruk pemimpin itu maka buruklah parti itu..
wahhh aku nie dah macam ahli polotik plak kan???ada gaya ka aku nie???
kihkkihkihkih..
sekarang susah nak pilih parti sebab banyak cerita yang keluar...
pemimpin parti nie mcm nie la...
pemimpin parti tu macam tu la....
entah yang mana satu betul yang mana satu salah..
hanya Allah yang tau...
lebih baik kita berdoa pada Allah agar semua selamat...

*********************************

emm....lepas cuti seminggu hari tu..
bilik aku makin sunyi...
tah apa la yang x kena aku pun x tw...
maybe masing-masing sibuk kot..
just think positive...
tp aku pun x kurang sibuknya...
dengan assgment la, midterm la, kuiz la, program la,
semua akan dilaksanakan selepas cuti nie....
aku apa lagi mcam lipas kudung la...
terbang sana, terbang sini...
hehe....
sibuk mana pun aku.. aku tetap akan update blog aku...
sebab dalam blog nie lah aku akan luah segala masalah aku, suka duka aku,
n macam-macam lagilah berkattan aku...

*************************************

dah lewat nie..jom2 stdy...
ari kamis nie aku perlu menduduki dua kuiz n submit 1 assgment...
jangan buang masa...
jommmmm........!!!!!!!!!!!


xoxo...PUBLISH....!!!!!

Sunday, 14 April 2013

DIARY PERCUTIAN

2 APRIL 2013

bangun pagi stdy sikit n ready go to exam.....sebelum masuk examination hall 2 ka...yaAllah sejukkkk gilerrr....ekon apa la yang uum guna ekk????
lepas hbs exam...perasan berdebar2 menguasai diri..entah la kenapa...sbb soalan agk sush kot (anggapan je tok sedapkan hati)
bila dah smpai bilik 2 rehat kejap sebelum bertolak balik kampung....ala balik dgn bas je...tp syok gak sbb lama dah x nek bas n kalau balik nagn bas terasa la nak balik kampung 2...hehe....
dalam pukul 6 petang aku sampai umah....bila kaki dah jejak masuk dalam rumah 2 barulah terasa keletihan 2...apa lagi..p mandi, makan, n teros tidor....
perrhhh......syok gila dapat tidoq kat umah.....haha....


nie la rumah tempat aku tidur, main, n macam2 lg la


3 APRIL 2013

pagi2 lagi mak aku dah kecoh 1 rumah bila dapat mesej dari pak lang..mesej tersebut berbunyi begini 
"arisya dah nazak...!!!!!".......kami yang sedap tgh tidor 2 terus bangun dengan muka yang agak blurr.....
lepas 2 apa lagi...abah aku mula la membebel...hehe...bukan ape, dok wat terkejut macm 2 kan x bagus...macam mana kalau ada sakit jantung..mau jalan kami masa 2....

bila dah kena bebel dengan abah, apalagi mak aku tarik muka comel dye 2 la...pas 2 terus dye tepon pak lang tanya boleh ka melawat kalau kami p awal....bila dah tw kata boleh 2 apa lagi, mak aku macam robot p masak kat dapur tok sarapan...pas 2 kami semua pun bersiap lan nak p tgk ARISYA AZZAHRA.....

bila dah sampai kat hospital aku, aku was2 jugak nak masuk...tp aku beranikan diri sbb mak kata bagitau ja nama arisya kat pak n mak gat 2...wajib punya depa bagi masuk....
mank panggil aku masuk melawat arisya kat icu..dalam nie x leh la masuk ramai2 dah nma pun I.C.U kan...
bila aku masuk n lihat keadaan arisya masa 2...masya Allah...jatuh air mata...x sanggup tgk keadaan dye...dengan waya penuh badan, bunyi mesin, darah, Allah hu akbar....dalam hati mula berdoa agar Tuhan cepat ambil dye....bukan niat x elok..tp x sanggup nak tgk dye menganggung kesakitan...kita yang tgk pun terasa takot n sakit nie kan pulak dye yang rasa sume 2....Allah....!!!

semakin petang semakin teruk keadaan arisya...sume orang n saudara mara ada kat luar I.C.U....sume orang bagaikan dapat merasan yang arisya akan pergi meninggalkan kami semua...semua orang kelihatan sayu dan ada yang menangis teresak2...sbb x sangka arisya sakit...selama aku mengenali dye, aku x penah dengar dye demam..bila jumpa di kampung, dye sentiasa cergas dan aktif.....

tepat pukul 6 petang, ARISYA AZZAHRA telah pergi mengadap Illahi...selamat tinggal sayang...semoga sayang bersemadi dengan tenang di sana.....semoga ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman....

dalam kenangan ARISYA AZZAHRA BINTI MAT KHAIR


4 APRIL 2013

tepat pukul 10 pagi arisya telah selamat dikebumikan....wajah mak lang n pak lang agak tenang tapi dalam hati mereka hanya Allah yang tau....sabarlah...!! setiap yang hidup pasti kan mati....


nie je la aktiviti aku...selebihnya 2 aku banyak ikot mak n dok umah je,,,so x dak apa sangat la....
haa..jom tgk gambar2 aku masa cuti...kihkihkih...(promo diri nampakk...!!!!)














Monday, 1 April 2013

cutii time......

hai cayang2 sume....

hari ni merupakan hari paling bahagia dalam hidup aku....
sbb apa??? nak tw ka??
sbbbbb.........................................

aku dpt cuti seminggu...kahkahkah......
mcm budak2 bru dpt cekelat ja.....

tp ada aku kesah??
jnji aku bahagia.....hari nie jugak adalah hari yang 
memeningkan kepala aku...
huuhhh....sebelum balik da ja keja yang masukk...
tp x pa..bak kata pepatah
susah-susah dahulu, senang-senang kemudian....
aku dah susah sebelum cuti...so time cuti aku nak senang lenang
tanpa ada perkataan ASSIGMENT, KUIZ, METING, or what else...
DERINGAN TELEFON untuk keja pun aku akn reject...
tp DERINGAN TELEFON dari BUAH HATI mesti x reject punya...
rinduu siott.....#mula dah kegatalan aku nie...#
tp aku gatal pun dalam nie jee....luar aku nie lw korng nk tau, punyalah
pemalu....sampai kalah gadis melayu yang kat dalam tb 2...kahkahkah
betul....x tipuu ahh....

***********************************

rindu kat mereka-mereka ini dah x tertanggung...
so apa lagi balikkkkkk la citanyaaa.....

comel sgt la wt muka cm 2....hehe

nie orng2 tersayang.....x lengkap g famili aku nie....
lagi 2 orng aku x de gmbr depa....
nie abah aku, nie jugak wali aku...
abahhh...!!!! nak kawinnnn.......

jom2...balik dulu...doa perjalan cek noh....semoge selamat pergi dan kembali.....

XOXO......PUBLISH..!!!!!!